الکتروتراپی چیست؟

الکتروتراپی چیست؟
فهرست مطالب

اگر به دنبال سوال الکتروتراپی چیست؟ هستید همراه ما باشید.

در زندگی هر انسانی ممکن است شرایط و آسیبهایی برای بدن پیش بیاید که به خاطر درد، کاهش عملکرد حاصله، ترمیم و باز سازی بلا استثنا ترجیح میدهیم جریان به وجود آمده را درمان کنیم.

کلینیک فیزیوتراپی معینی در تلاش است با ارائه خدمات درمانی از جمله درمان ضایعات ارتوپدی ، نورولوژی ، روماتولوژی ، درمان آسیب های ورزشی ، سوزن درمانی و درمان های دستی و taping با بهترین متد های درمانی و تجهیزات پیشرفته نقش موثری در بهبود بیماران محترم داشته باشد.

برای درمان هر قسمت از بدن میتوان انواع مختلف راه ها را امتحان کرد که برخی پرخطر تر و برخی بی خطر هستند. یکی از روشهای کاملا بی خطر، درمان به وسیله ی الکتروتراپی است.

این روش یکی از زیر مجموعه های فیزیوتراپی محسوب میگردد که کار خود را با دستگاهی به همین نام به انجام میرساند. برای دریافت اطلاعات کاملی از این روش تا پایان مقاله همراه ما باشید. سوال الکتروتراپی چیست؟ را کامل پاسخ می دهیم.

یکی از معتبر ترین کلینیک ها در زمینه ی فیزیوتراپی و الکتروتراپی، کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی است که با تجربه ی فراوان در این علم، همواره سعی شده است تا از جدیدترین و به روزترین تکنیکهای درمانی برای نتیجه گیری بهتر و بیشتر بیماران استفاده گردد.

اگر خواهان استفاده از الکتروتراپی دیسک کمر اینجا را ببنید.

 

الکتروتراپی چیست؟
الکتروتراپی چیست؟
در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:

الکتروتراپی چیست؟

دستگاه الکترو تراپی چیست؟

انواع روشهای الکتروتراپی چیست؟

انواع امواج در روش الکتروتراپی چیست؟

استفاده از دستگاه تنس در الکتروتراپی

روش انجام الکتروتراپی

موارد تجویز روش الکتروتراپی

طول دوره درمان با الکتروتراپی

چگونگی تاثیر روش الکتروتراپی در بدن

زمانهای مناسب دریافت الکتروتراپی

مشاوره قبل الکتروتراپی

اثر بخشی درمان با روش الکترو تراپی

مزایای درمان به روش الکتروتراپی

نظرات پزشکان در مورد استفاده از روش الکتروتراپی چیست؟

در چه مواردی نباید از الکتروتراپی استفاده کرد

عوارض درمان توسط فرد غیر متخصص الکتروتراپی

هزینه های درمان با روشهای الکتروتراپی

تحریک الکتریکی اعصاب

تحریک الکتریکی مغز یا TDCS

الکتروتراپی و مراقبت از پوست

سوالات رایج درباره الکتروتراپی

 

الکتروتراپی چیست؟

ما در فیزیوتراپی، روش درمانی خاصی به نام الکتروتراپی داریم که در این روش منبع اصلی مورد استفاده جریانهای کنترل شده ی الکتریکی است. اگر بخواهیم روشهای مختلف کشف شده در فیزیوتراپی را تقسیم بندی کنیم، الکتروتراپی در رده ی متوسط قرار میگیرد، اما با این حال از تاثیرات شگفت انگیز آن نمیتوان غافل بود.

الکتروتراپی چیست؟
الکتروتراپی چیست؟

الکتروتراپی یک روش بی خطر است که با استفاده از امواج الکتریکی، اولترا سوند، الکترو مگنتیک، دیاترمی، لیزر، و مغناطیسی در بسیاری از دردها سبب التیام و کاهش شدت آن شده است. در برخی از مواردی که درد به عضلات و استخوان ها مربوط میشود میتوان از این روش به صورت تک یا مکمل سایر روشهای درمانی بهره برد.

اما غالبا پزشکان روش الکترو تراپی را به عنوان مکمل  سایر روش های درمانی تجویز میکنند. به دستگاهی که از آن، در این زیر مجموعه ی فیزیوتراپی استفاده میگردد هم نام خود روش، دستگاه الکتروتراپی میگویند. به دلیل استفاده ی شایع از الکتروتراپی، معمولا در هر مرکز فیزیوتراپی میتوان دستگاه آن را یافت.

تفاوت مراکز

تنها تفاوت مراکز این است که برخی نوع با کیفیت تر آن را به کار میبرند و در نتیجه، شرایط بهبودی زودتری نیز در بیمار ایجاد میگردد، چرا که موجهای حاصل از دستگاه الکتروتراپی با کیفیت، دقیق تر، نرمتر و موثرتر است.

شاید برایتان سوال شود که آیا این جریانات الکتریکی به بدن آسیب نمی‌رساند؟ در جواب میتوان گفت که هر روش علمی که کشف میشود تا به مرحله ی عمل می‌رسد، تست های زیادی را توسط دانشمندان پشت سر میگذارند. این روش نیز طی آزمایشات مختلفی، وارد چرخه ی درمانی شده است. از این حیث اگر توسط درمانگر حرفه ای و دستگاهی سالم انجام گیرد هیچ گونه خطری در پی نخواهد داشت.

اگر با مشتریان کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی وارد گفت و گو شوید به این نتیجه خواهید رسید که هنگامی که به دلایلی مانند مشکلات ارتوپدی، مفاصل و عضلات وارد این مجموعه شدند، علاوه بر رضایت مندی نسبت به کیفیت تجهیزات این مرکز، نتایج خوبی نیز از مراحل درمان خون دریافت کرده اند.

تفاوت مراکز
تفاوت مراکز

دستگاه الکتروتراپی چیست؟

این دستگاه را به عنوان برق درمانی نیز میشناسیم، که با استفاده از جریان الکتریکی، موجهای کوچک و ضربه دار را به اعصاب و عضلات فرد منتقل میکند. با این تحریکات الکترونیکی در اکثر مواقع، مشکلات ایجاد شده، درمان و رفع میگردند. امواج به کار گرفته شده در این دستگاه میتواند، الکترو مغناطیسی، صوتی یا جریان الکتریکی باشد.

امروزه انواع مختلف دستگاه های الکترو تراپی در مراکز درمانی موجود میباشد که از کیفیت و امکانات متفاوتی نیز برخوردارند. در کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی به خاطر رفاه حال شما بیماران عزیز سعی شده است تا از جدیدترین نوع دستگاه های الکترو تراپی استفاده گردد.

دستگاه الکتروتراپی چیست؟
دستگاه الکتروتراپی چیست؟

پیشنهاد می کنیم از پست الکتروتراپی گردن دیدن کنید.

انواع روشهای الکتروتراپی چیست؟

جریان الکتریکی را از روی پوست عبور میدهند تا به عصبها برسد. (TENS):

در این روش ابتدا سیمهای مخصوصی را توسط الکترودهای یک بار مصرف به محل مورد نظر ثابت میکنند. اتصال سمت دیگر سیمها را به دستگاه الکترو تراپی برقرار میکنند.

جریانی که به وسیله ی الکترودها به محل وارد میشود، با تحریک عصبهای حسی، درد را به میزان قابل توجهی می کاهد. با کمک هدایت کننده های دستی تعبیه شده بر روی دستگاه میتوان فرکانس ها را بالا، پایین یا پیچیده کرد. قابل ذکر است که این روش در عده ای موثر و در برخی بی تاثیر است و این قضیه به شرایط فیزیکی بیمار بستگی دارد.

جریان الکتریکی را از زیر پوست عبور میدهند تا عصب را تحریک کند. (PENS)

هنگامی که روش tens جوابگو نباشد باید به دنبال راه حل دیگری بود. در این شرایط یا عصب ها را از زیر پوست تحریک میکنند و یا به عضلات مقدار معینی شوک وارد میکنند. تفاوت این روش با روش TENS در استفاده از الکترودهای ساده و سوزنی است.

عضلات را تحریک میکنند. (EMS)

هدف از تحریک عضلات در این روش بالا بردن روند بازسازی آنها است. در روش ems الکترودها مستقیما به عضله هایی که کارایی کمتری پیدا کرده و با ضعف رو به شده اند متصل میگردد و جریان را از سمت دستگاه به سمت عضلات هدایت میکنند. با این حرکت عضله به حالت انقباض و بازسازی در می آید. این روش حتی در کشیدگی عضلات نیز موثر عمل خواهد کرد.

نکته: برخی سود جویان برای پرورش اندام افراد، به آنها روش EMS را پیشنهاد میکنند. لطفا در دام این تبلیغات بی اساس نیوفتید.

جریانهای مداخله کننده (IFC)

در واقع این روش نگاه عمیق تر به روش tens میباشد. جریان وارد شده میتواند تا چهار هزار هرتز بالا باشد که با توجه به این شدت جریان، عمق پوست را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

شاید گمان کنید که بیمار از این شدت احساس ناراحتی خواهد کرد، اما درست بالعکس است. از این روش برای بهبود عملکرد گردش خون، کم کردن اسپاسم های عضلانی و افزایش دامنه ی حرکت در افرادی که به تازگی جراحی شده اند، استفاده میگردد.

میدان الکترو مغناطیسی پالسی شکنندگی استخوان را درمان میکند. (PEMF)

از جمله ویژگی های این روش تحریک سلولها برای ارائه ی یک عملکرد مناسب است و همچنین به استخوان ها شوک لازم برای رشد و جوش خوردن میدهد.

خوشبختانه نتایج شگفت انگیزی نیز از این روش مشاهده شده است. بسیاری از افرادی که دچار شکستگی استخوان شده اند توسط پزشک به سمت این روش هدایت میگردند.

تحریک گالوانیک (GS)

از جمله مواردی که با این روش تحت درمان قرار میگیرند میتوان به آسیبهای شدید مربوط به بافتهای بدن که با ورم و خون ریزی همراه است، اشاره کرد. جریان وارد شده به صورت مستقیم است و الکترودها را به قسمت مورد نظر متصل میکنند.

پدی که دور الکتروها قرار گرفته با وارد کردن خنکی به محلی که دچار تورم شده است، باعث کاهش گردش خون میگردد و از طرف دیگر با پد منفی گرما را مجدد به پوست منتقل کرده و افزایش گردش خون را بالا میبرد و این گونه سیستم گردش خون شدت گرفته و محل مورد نظر را با روند بهبودی رو به رو خواهد کرد.

تحریک گالوانیک (GS)
تحریک گالوانیک (GS)

اولترا سوند تراپی

اولترا سوند تراپی نیز یکی از زیر مجموعه های الکترو تراپی است که با فرستادن امواج صوتی کنترل شده و ایجاد لرزشهای موثر، علاوه بر افزایش گردش خون، سبب بهبود بافتهای دچار آسیب شده و کاهش دردهای موجود دارد.

به عبارت دیگر امواج صوتی به شیوه ی غیر پیوسته ای وارد بافتهای مربوطه میشود و حبابهای گاز درون آنها را دچار انقباض و انبساط کرده و این گونه تاثیر خود را خواهند گذاشت.

از جمله بیماری های درمان پذیر توسط این روش میتوان به فاشیا پلانتر و آرنج یخ زده اشاره کرد. به این نکته توجه داشته باشید که روش اولترا سوند تراپی در نقطه ای که انجام میشود، حرارت تولید میکند. اگر کاربر مهارت کافی نداشته باشد ممکن است باعث سوزاندن پوست بیمار گردد.

اولترا سوند تراپی
اولترا سوند تراپی

مگنت تراپی:

 هنگامی که سلولهای بدن اکسیژن کافی دریافت نکنند باعث میگردد که بدن با نشانه هایی از بیماری مواجه شود. در روش مگنت تراپی با ایجاد فرکانس های مغناطیسی، برای سلولها اکسیژن سازی انجام میگیرد تا سطح اکسیژن سلول در حد مطلوبی قرار بگیرد. از جمله بیماری هایی که این روش درمانی برای آنها تجویز میگردد انواع آرتروزها و پارکینسون است.

لیزر تراپی:

در این روش درمانی که وابسته به روش الکتروتراپی است، کاربر میزان اشعه ی لازم را تنظیم کرده و آن را به ناحیه ای که دچار آسیب شده است میتاباند، در نتیجه ی آن التهاب های مورد نظر رفع و شروع به ترمیم میکند.

برخی با دید منفی به روش درمان با لیزر مینگرند، این در حالی است که لیزر تراپی طی تحقیقات فراوانی که در این حوزه انجام گرفته ، جزو چند روش برتر دسته بندی شده است.

لیزر تراپی:
لیزر تراپی:

تاباندن اشعه ی مادون قرمز:

این اشعه با طول موجهای هزار تا چهل هزار به بدن بیمار تابانده میشود و نتیجه ای که ایجاد میکند، تولید گرما در قسمتهای مورد نظر است. در اثر گرما، گردش خون وادار به فعالیت و افزایش شده و دردهای بیمار را کاهش میدهد.

علاوه بر کاهش درد، از این روش میتوان کاهش اسپاسم و سفتی عضلات را نیز انتظار داشت. همچنین با بهبود صدمات ورزشی میتواند بیمار را برای انجام مجدد حرکات ورزشی اماده کند.

اینتر فرنشیال تراپی:

نوع دیگری از الکتروتراپی که در درمان آسیب های وارد شده به عضله ها، استخوان ها و رباط ها، به کار برده میشود، روش اینتر فرنشیال تراپی است. جریان برق در این روش پس از عبور از اسفنجی که بر روی پوست قرار داده شده است به صورت کاملا ملایم وارد بدن میشود، و پس از کاهش تورم، باعث برطرف شدن گرفتگی های عضلانی میشود.

در کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی ابتدا پزشک در مورد بیماری یا آسیب به وجود آمده با شما، گفت و گو میکند تا از بین تعداد روشهای موجود بهترین و مناسب ترین گزینه برایتان انتخاب گردد.

انواع امواج در روش الکتروتراپی چیست؟

هر قسمت از بدن با توجه به شرایطی که دارد و درمانی که میطلبد، نیاز به موج خاصی در درمان به روش الکتروتراپی دارد. انواع این امواج را در ادامه شرح خواهیم داد:

انواع امواج در روش الکتروتراپی چیست؟
انواع امواج در روش الکتروتراپی چیست؟

جریان مدوله:

قسمتهای کوچکی در بدن هستند مانند کف پا یا دست، که برای درمان این قسمتها باید از یک کانال جدا، ترکیبی از فرکانس ها را به آنها انتقال داد.

جریان روسی:

از ویژگی های این موج میتوان به فرکانس متوسط آن اشاره کرد، این موج با فرستادن پالسهای متناوب به بدن، علاوه بر پیشبرد درمان، سبب ترشح آندروفین‌ که همان مسکن و ضد درد طبیعی است، نیز میگردد.

جریان دوگانه:

همان طور که از نامش پیداست دارای دو پالس است که به صورت متناوب جریان پیدا میکند. کاربرد این روش در بالا بردن جریان خون، کاهش دادن دردهای مزمن و قوت بخشیدن به عضلات بدن است.

جریان دوگانه:
جریان دوگانه:

جریان تداخلی:

معمولا افراد پس از انجام جراحی و آسیب دیدگی های نسبتا شدید، دارای دردهای زیادی هستند که میتوان با این موج که به آسانی و شتاب از پوست گذر میکند، تا حد زیادی دردها را کاهش داد.

جریان بالا:

این جریان تک فاز و دارای قطبهای مثبت و منفی میباشد که برای تسکین درد و کاهش تورد کارساز است.

جریان میکرو:

این جریان علاوه بر این که بسیار ضعیف است، میتوان به راحتی عبور آن در بدن را تحمل کرد. معمولا کاربرد آن نیز در بهبود زخمهای کوچک و غیر عمیق است.

متخصصان کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی پس از تعالیم بسیار و تجربه های فراوان، فعالیت خود را در این مجموعه شروع کرده اند، از همین جهت میتوان با خیال راحت علاوه بر تشخیص های آنان، به نحوه ی درمانشان نیز اعتماد کرد.

استفاده از دستگاه تنس در الکتروتراپی

دستگاه تنس، یکی از دستگاه های مورد استفاده در روش الکترو تراپی است که به وسیله ی چسب های مخصوص، الکترودهای متصل به آن، به بدن وصل میگردد. محل قرار گیری پدهای الکترود بر روی محل درد یا قسمت نزدیک آن است.

سپس جریانهای الکتریکی با شدت و فرکانس های مشخصی از طریق الکترودها وارد قسمت مورد نظر شده و تاثیرات خود را بر جای میگذارد. بسته به نوع درد و قسمت مورد نظر، درمانگر، از بین انواع مختلف الکترود، نوع مناسب آن را انتخاب میکند. حتی تعداد الکترودها نیز به وسعت ناحیه ی درد وابسته است.

استفاده از دستگاه تنس در الکتروتراپی
استفاده از دستگاه تنس در الکتروتراپی

به عنوان مثال برای رفع درد در ناحیه ی ستون فقرات الکترودها با تعداد بیشتر و به صورت عمودی چیده میگردد اما اگر درد در ناحیه ی یکی از مفصل های بدن باشد ،دو تا سه الکترود در بالا یا پایین مفصل وصل میکنند.

از ویژگی های این دستگاه میتوان به سبک وزن بودن آن، ایجاد حساسیت الکتریکی بدون کوچکترین درد و تولید هورمون آندورفین اشاره کرد. از دستگاه تنس برای کاهش دردهای مزمن چه کوتاه و چه بلند مدت، گرفتگی های عضلانی و مفصلی استفاده میگردد.

از دستگاه تنس در منزل نیز میتوان استفاده کرد

از دستگاه تنس در منزل نیز میتوان استفاده کرد، به شرط آن که به دستور العملها و قواعد استفاده از آن آگاه باشید. اما ترجیحا این گونه فعالیتهای درمانی را به متخصصان آن واگذار کنید.

چرا که ممکن است با نا آگاهی موجب آسیب رساندن به خودتان گردید. حتی ممکن است آسیب های وارده شدت بیشتری نسبت به بیماریتان داشته باشد و یا جبران ناپذیر گردد.

اگر قصد دارید از تجهیزات خانگی الکترو تراپی استفاده کنید، قبل از هرگونه اقدامی با مشاوران کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی مشورت کنید تا علاوه بر راهنمایی در خصوص تهیه ی دستگاه مناسب، راه حلهای استفاده از این دستگاه ها را نیز بیاموزید.

روش انجام الکتروتراپی

در این روش استاندارد بسته به نوع بیماری و راه حل درمان آن از دو نوع الکترود استفاده میکنیم. یا این الکترودها یک بار مصرف هستند و یا دائمی می باشند.

در ادامه راجع به تفاوت این دو الکترود خواهیم گفت:

الکترود یک بار مصرف، به نوعی اطلاق میگردد که فقط برای یک شخص کاربرد دارد و پس از انجام مراحل درمان وی، دور انداخته میشود. برای تهیه ی این الکترودها یا باید از همان مرکز و یا به داروخانه ها مراجعه کرد. به این الکترودها خود چسب نیز میگویند.

الکترود دائمی:

به دلیل بالا بودن عمر مفید این الکترودها، از آنها برای تعداد بیشتری بیمار میتوان استفاده کرد. برای به کار بردن آنها، ابتدا از یک پارچه ی اسفنجی یا همان اسپانتکس برای پیچاندن دور الکترود بهره برده میشود، سپس با باندهای کشی بر روی قسمت مورد نظر در بدن، ثابت میگردد.

این الکترودها به دستگاه الکتروتراپی متصل هستند و پس از اتصال به بدن میتوان شکهای لازم را به اندامهای لازمه، وارد کرد.

تجربه ی فرد بیمار پس از فعال شدن دستگاه ممکن است متفاوت باشد، مثلا گز گز کردن، مور مور شدن و یا حتی احساس فرو شدن سوزنهای پی در پی. اما پس از گذشت زمان فرد به این موارد عادت کرده و روند کار ادامه می یابد.

البته گاهی اوقات نیز از قدرت تحمل بیمار خارج شده و روند به تاخیر می افتد. در چنین شرایطی که فرد قادر به تحمل نباشد، درمانگر سریعا الکترودها را جدا میکند و قرار مراجعه ی مجدد برای بیمار تنظیم میکند.

در کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی برای افرادی که حساسیت های خاص دارند معمولا جلسات بررسی برگزار میگردد تا روشی که کمترین حساسیت را ایجاد میکند انتخاب و بر روی بیمار اعمال گردد. با توجه به این ویژگی، مشتریان ناراضی از این مجموعه وجود ندارد.

الکترود دائمی:
الکترود دائمی:

موارد تجویز روش الکتروتراپی

شاید برایتان جالب باشد اما امروزه این روش درمانی در بسیاری از بیماری ها تجویز و به کار برده میشود. با این وجود میتوان برای نمونه به چند مورد زیر اشاره کرد.

* در برخی جراحی ها ممکن است ترومبوز عمیق رخ بدهد، به همین جهت پزشک الکتروتراپی تجویز میکند تا از بروز آن پیشگیری گردد.

* هنگام مصرف برخی داروها برای تسریع در اثر بخشی

* دردهای ایجاد شده در گردن و نواحی کتف

* درد ناشی از جراحی بر روی بافتهای مختلف بدن

* کمر دردهایی که به دلایل مختلف به وجود می آیند

* التهاب و درد فاشیای کف پا

* سندروم تونل کاریال

* فلج اعصاب بدن

* دردهای ناشی از سیاتیک

* در افرادی که عمل ستون فقرات انجام داده اند

* دردهای ناشی از رماتیسم

* بیماریهایی که به تخریب مفصل می انجامد

* فیبرو میالژیا

* کمک به مادرانی که درد زایمان دارد

* دردهای تاندونی و لیگومانی

* ورزشکارانی که دچار آسیبهای رباطی شده اند

* دردهای عصبی مربوط به دیابت

* سردردهای میگرنی

* التیام و تحریک به بهبودی زخمها

و ده ها بیماری دیگر که سبب ایجاد دردهای مزمن میشوند. دردهای مزمن، به مواردی اطلاق میگردد که درد ناشی از آن در چند ثانیه شدت میگیرد. به عنوان مثال درد فرو شدن سوزن در دست چون منوط به یک ثانیه است به آن درد حاد میگویند اما درد ناشی از سیاتیک مزمن است و بسیار تحمل سختی نیز دارد.

طول دوره ی درمان با الکتروتراپی

ابتدا بیمار جهت ویزیت به شخص فیزیوتراپیست مراجعه میکند. با توجه به نوع درد و بیماری، برای وی یک دوره ی کوتاه الکترو تراپی تجویز میگردد.

طول دوره ی درمان با الکتروتراپی
طول دوره ی درمان با الکتروتراپی

هر جلسه ممکن است شامل ده دقیقه تا یک ساعت استفاده از دستگاه الکتروتراپی باشد. پس از پشت سر گذاشتن دوره، مجددا فیزیوتراپیست، وضعیت بیمار را بررسی میکند.

اگر بهبود حاصل شده باشد که پایان کار است، اگر هنوز به جلسات بیشتری احتیاج باشد که همچنان کار ادامه می یابد و در صورت عدم نتیجه ی لازم، تصمیمات دیگری اتخاذ میگردد.

شایان ذکر است که بهبودی فرد نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد که به آنها اشاره خواهیم کرد.

چگونگی تاثیر روش الکتروتراپی بر بدن

یکی از مهمترین اثرات انجام الکتروتراپی، افزایش گردش خون در بدن بیمار است. با این افزایش، خون با سرعت بیشتری به بافت ها وارد شده و همین امر سبب میشود که بهبود آسیب ها و دردهای بافتی و عضلانی نیز با سرعت بالاتری به سمت بهبود حرکت کنند.

یکی دیگر از موارد درمانی که با انجام این روش حاصل میگردد، کمک به افزایش ترشح هورمون آندورفین است. این هورمون که از آن به عنوان هورمون بی حسی و ضد درد طبیعی نیز یاد میشود، سبب میگردد که التهابات موضعی و دردهای ناشی از آن تا حد مطلوبی فروکش نمایند.

چگونگی تاثیر روش الکتروتراپی بر بدن
چگونگی تاثیر روش الکتروتراپی بر بدن

زمانهای مناسب دریافت الکتروتراپی

امروزه به جای کاهش درد به وسیله دارو و انواع مسکن ها، از روشهای بی خطرتر و سالم تر استفاده میشود که یکی از آنها الکتروتراپی است. این روش به کمک سایر روشهای درمانی میتواند کاهنده ی درد و بهبود دهنده ی آسیبها باشد. حال سوال اینجا است که چه زمان میتوان از این روش بهره برد؟

جواب خیلی ساده است، زمانی که پزشک تشخیص دهد. هیچ فردی جز پزشک متخصص یا فیزیوتراپیست قادر به تشخیص زمان و موارد استفاده نیست. برخی افراد به صورت خود سرانه یا بر اساس تجربیات قبلی، برای خود الکترو تراپی تجویز میکنند، قابل توجه این چنین اشخاص بیان میکنیم که از این اقدام برای حفظ سلامت خود، حذر کنند. کمترین آسیب در این راه سوختگی میباشد.

مشاوران کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی قبل از اقدامی در مورد شرایط بیمار با وی گفت و گو و وی را معاینه میکنند.

مشاوره قبل از الکتروتراپی

هنگامی که پزشک متخصص یا فیزیوتراپیست فرد را معاینه میکنند، ممکن است به این نتیجه برسند که درمان درد فعلی شما الکتروتراپی است. بهتر است در مورد روش مناسب و تعداد جلسات لازم با پزشک مشورت کنید تا راهنمایی های لازم را دریافت کرده باشید. این گونه میشود که روش الکترو تراپی به یک روش موثر تبدیل میگردد.

مشاوره قبل از الکتروتراپی
مشاوره قبل از الکتروتراپی

اثر بخشی درمان با روش الکتروتراپی

همان طور که میدانید هر روش درمانی از عوامل مختلفی برای اثربخشی، نشأت میگیرد. اثر بخشی روش الکتروتراپی نیز به عواملی مانند موارد زیر بستگی دارد.

* تعیین میزان شدت الکتریکی لازم برای قسمت مربوطه از بدن

* میزان پاسخگویی بافت یا عضلات به تحریکات انجام شده

* تشخیص نوع دردی که بیمار از آن رنج میبرد

* میزان مهارت و صبر کاربری که انجام الکتروتراپی را انجام میدهد

* کیفیت و توانایی دستگاهی که در الکتروتراپی مورد استفاده قرار میگیرد.

اما اگر به طور کلی در نظر بگیریم این روش علاوه بر سادگی، بسیار تاثیر گذار میباشد اما ممکن است تاثیرات کافی با توجه به هر یک از عوامل ذکر شده نداشته باشد.

مزایای درمان به روش الکتروتراپی

در ادامه به چندین مورد از مزایای درمانی این روش اشاره خواهیم کرد.

۱- روشی غیر تهاجمی و بسیار ایمن می‌باشد که برای کاهش دردهای مزمن بسیار کار آمد عمل کرده است..

۲- روشی گران قیمت نیست و نسبت به سایر روشهای درمانی از نرخ متعادلی برخوردار است.

۳- روند دستیابی به سلامت کامل را تسریع کرده و دوره ی نقاهت را کوتاه تر میکند. (فرد مدت کمتری را در بیمارستان سپری میکند)

۴- هورمونهای ضد درد را وادار به ترشح میکند.

۵- با افزایش گردش خون علاوه بر درمان بافت آسیب دیده و کنترل درد، سیستم ایمنی بدن را نیز بالا میبرد.

۶- به سلولهای بدن کمک میکند تا سوخت و ساز خود را افزایش دهند.

۷- عوارض خاص و حادی را در پی ندارد.

۸- در بسیاری از موارد، نیاز بیمار به جراحی را برطرف میکند.

مزایای درمان به روش الکتروتراپی
مزایای درمان به روش الکتروتراپی

نظر پزشکان در مورد استفاده از روش الکتروتراپی چیست؟

هر نوع روش درمانی ممکن است در عده ای بسیار مناسب و برای عده ای دیگر با معایب همراه است. در ادامه به چند مورد از معایبی که مشاهده شده است اشاره میکنیم:

۱- در برخی موارد، افراد دارای پوستی به شدت حساس هستند و الکترو تراپی در آنها، ممکن است با بروز حساسیت و تورم همراه باشد.

۲- در برخی افراد عبور جریان الکتریکی با درد همراه است. البته عده ای با اندکی تحمل به حالت عادی میرسند ولی در عده ی دیگر میتواند قابل تحمل نباشد.

۳- اگر نقاط دردناک دارای برش، خونریزی، تورم، عفونت و غیره باشند، نمیتوان از این روش استفاده کرد.

۴- برای همه ی اقشار جامعه مناسب نیست. به خصوص کودکان و زنان باردار از انجام این روش درمانی منع شده اند.

۵- ممکن است به تمدیدهای مکرر دوره نیازمند گردد. (در تعدادی از بیماران با یک بار انجام، نتیجه ی لازم حاصل نمی گردد و لازم است وقتهای جدید الکترو تراپی برای وی تنظیم گردد. )

۶- حتما باید توسط متخصص انجام گیرد تا عوارض های غیر عادی در پی نداشته باشد. (تنظیم فرکانس ها و محل قرار گیری الکترودها به دانش و مهارت لازم احتیاج دارد)

در چه مواردی نباید از الکتروتراپی استفاده کرد؟

۱- هنگامی که مادر بارداری در حال طی کردن سه ماهه ی اول بارداری خود باشد. این دوران چون امکان سقط جنین بیشتر میباشد و ممکن است فراوان ترین تاثیر را بر روی جنین داشته باشد،  ترجیحا الکتروتراپی ممنوع است. اما در شش ماه ی بعد، اگر پزشک تشخیص دهد میتوانید از این روش استفاده کنید.

(به عقیده ی برخی پزشکان در طول نه ماهه ی بارداری انجام هیچ گونه الکترو تراپی، حتی با ضعیف ترین روش ممکن، جایز نیست و بهتر است درمان به بعد از زایمان موکول گردد.)

۲- در مورد افرادی که از اختلالات لنفاوی رنج میبرند هم صلاح بر این است برای جلوگیری از احتمال تجمع مایع لنفاوی در قسمتهای تحت درمان، از این روش اجتناب کنند.

در چه مواردی نباید از الکتروتراپی استفاده کرد؟
در چه مواردی نباید از الکتروتراپی استفاده کرد؟

بیمارانی که برای ایجاد ضربان قلب از دستگاه ضربان ساز بهره میبرند

۳- بیمارانی که برای ایجاد ضربان قلب از دستگاه ضربان ساز بهره میبرند هم بهتر است از روشهای دیگر استفاده گردد.

۴- در برخی شرایط فرد حین انجام الکتروتراپی با سوزن سوزن شدید اندامهای بدنش مواجه میگردد که حتی پس از اندکی تحمل قطع نمیشود، حتما باید جریان  الکتریکی از بدن وی قطع گردد.

۵- افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی باید در انجام این روش احتیاط لازم را داشته باشند.

۶- افرادی که با سرطانهای مختلف دست و پنجه نرم میکنند نیز فقط با صلاحدید پزشک می‌توانند از الکتروتراپی بهره مند گردند.

۷- داشتن کاهش وزن شدید در گذشته ی نزدیک نیز از جمله عواملی میباشد که برای انجام الکتروتراپی لازم است پزشک دستور دهد.

۸- افرادی که هنوز بیماری آنها به قطع تشخیص داده نشده از انجام الکتروتراپی پرهیز کنند.

سکته مغزی

۹- از دیگر افراد محتاط باید به کسانی اشاره کرد که سکته ی مغزی داشته اند هرچند کامل یا ناقص بوده باشد.

۱۰- مبتلایان به صرع، قبل از الکتروتراپی با پزشک مشورت کنید.

۱۱- نقاطی که دارای تورم و عفونت است، مکان مناسبی برای الکتروتراپی نیست.

۱۲- برای استفاده از الکتروتراپی در نقاط حساس مانند گردن و سر احتیاط گردد.

۱۳- در افرادی که دارای عفونتهای داخلی هستند، باید در مورد استفاده از روش الکترو تراپی مشاوره انجام داد.

۱۴- در محلهایی که زخم باز، تومور یا آبسه دارد، استفاده از این روش ممنوع است.

۱۵- در کودکان استفاده نگردد بهتر است.

در کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی ابتدا توسط متخصصین حاضر معاینه میشوید و پس از ارزیابی شرایط شما، از روشهای مختلف الکتروتراپی برای بهبود آن بهره گیری میشود. فقط کافیست برای انجام مشاوره از قبل وقت بگیرید.

عوارض درمان توسط فرد غیر متخصص الکتروتراپی

یکی از مواردی که حتما باید در هنگام استفاده از دستگاه الکتروتراپی از آن مطمئن شوید، تخصص فردی است که مسئول انجام آن میباشد. متاسفانه عده ای بدون اطلاع از عوارض این عدم تخصص، اقدام به استفاده از دستگاه الکتروتراپی میکنند و بیماریشان در وضعیت حادتری قرار میگیرد. داشتن اطلاعات اکادمیک و مهارتهای لازم کار با دستگاه الکتروتراپی بسیار مهم است.

هزینه های درمان با روش الکتروتراپی

الکتروتراپی نیز مانند هر روش درمانی دیگری برای تعیین نرخ، بستگی به عوامل مختلف دارد. از جمله این که هزینه ی این روش میتواند به قسمت آسیب دیده ی بدن و نوع درمان آن بستگی داشته باشد و یا این که چه تعداد جلساتی لازم است تا فرد به بهبودی کامل برسد. علاوه بر موارد فوق، کیفیت و پیشرفته بودن دستگاه الکتروتراپی نیز میتواند اندکی نرخ درمان را بالاتر ببرد.

هزینه های درمان با روش الکتروتراپی
هزینه های درمان با روش الکتروتراپی

از سایر مواردی که ممکن است بر قیمت تاثیرات جزیی ایجاد کند به محل قرار گیری و تجهیزاتی مرکزی که الکتروتراپی در آن انجام میگیرد، میزان تخصص و مهارت درمانگر، نوع بیمه و میزان تقبل آن و غیره میتوان اشاره کرد.

اما اگر بخواهیم میزان دردی را که تحمل میکنیم را با میزان هزینه ای که قرار است پرداخت کنیم بسنجیم، قطعا ارزشش را خواهد داشت، فارق از این که، الکتروتراپی نسبت به بسیاری از موارد درمانی از نرخی مناسب و پایینی برخوردار است.

کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی مفتخر است که کلیه ی اقدامات فیزیوتراپی از جمله الکتروتراپی در این مجموعه با مناسب ترین قیمت انجام میگیرد، چرا که هدف ما ایجاد جامعه ی سالم تر است.

تحریک الکتریکی اعصاب

اعصاب رگهایی هستند که پیغامهای درد را به مغز می رسانند. هنگامی که این عصب ها توسط جریان الکتریکی مورد هدف قرار میگیرند، از ارسال درد به مغز جلوگیری میشود.

این امکان زمانی رخ میدهد که الکترودهای دستگاه الکتروتراپی بر روی اعصاب متصل و به آنها ارتعاش های منظم وارد کند. تحریک الکتریکی اعصاب عموما برای کنترل دردهای مزمن مانند دردهای مفصلی، کمر و زایمان به کار برده میشود.

تحریک الکتریکی مغز یا TDCS

این روش مخفف شده ی TRANSCRANIAL DIRECT CURRENT STIMULATION است که در آن الکترودها، جریان بسیار ضعیف الکتریکی را به جمجمه ی فرد منتقل میکنند.

هدف از این برق درمانی مغز، درمان مواردی مانند افسردگی، میگرن، پارکینسون، اسکیزوفرنی می باشد. علاوه بر این افرادی که سکته مغزی را تجربه کرده و دچار برخی ناتوانی های حرکتی شده اند با این روش اقدام به بازتوانی میشوند.

همچنین درمان وسوسه های بازگشت اعتیاد، اضطراب و دردهای مزمن مربوط به قسمتهای مختلف سر، نیز به وسیله ی این روش قابل درمان هستند.

شما در حال مشاهده پست الکتروتراپی چیست؟ هستید.

الکتروتراپی و مراقبت از پوست

هنگامی که قصد داریم از الکتروتراپی و جریان الکتریکی برای محافظت از پوست استفاده کنیم میتوانیم از دو فرکانس بالا و پایین بهره ببریم. در فرکانس پایین، یک جریان خفیف الکتریکی را از طریق الکترودها وارد پوست میکنند که بار الکتریکی مثبت دارد. با این روش پوست رطوبت رسانی گشته و توانایی پذیرش مواد موثر دیگر را نیز پیدا میکند.

هنگامی که جریان الکتریکی بار منفی پیدا میکند، باعث میشود سموم قرار گرفته در منافذ پوست از آن خارج شود. در مقابل فرکانس های بالا، در واقع دستگاه هایی هستند که دارای بازوهای شیشه ای میباشند. داخل این شیشه ها معمولا با گاز ارگون یا نئون پر میشود که در برخورد با جریان الکتریکی به رنگ بنفش یا نارنجی تغییر رنگ پیدا میکند.

این تغییر رنگ وابسته به گاز درون شیشه ها است. این جریان با برخورد به پوست، اکسیژن هوا را تبدیل به ازن مینماید که خاصیت ضد عفونی دارد و همچنین گردش خون در پوست را نیز افزایش میدهد.

سوالهای رایج درباره ی الکتروتراپی

آیا به غیر از مراکز فیزیوتراپی، الکتروتراپی در مکانهای دیگر نیز انجام میگیرد؟

شاید بتوان گفت متاسفانه افراد ناوارد و بدون تجربه دستگاه الکتروتراپی را خریداری میکنند و برای بازار گرمی در سالنهای آرایشی، باشگاه ها و غیره اقدام به درمان میکنند.

همین جا لازم میدانیم به شما بگوییم همان قدر که استفاده ی صحیح از این دستگاه میتواند مفید باشد به یقین، درمان نادرست از آن نیز باعث آسیبهای جبران ناپذیری مانند سوختگی، شوک و افزایش دردهای موجود خواهد شد.

مراکز درمانی معتبر، مکانهای فیزیوتراپی دارای مجوز و مطب پزشکان متخصص تنها مواردی هستند که میتوانید با خیال آسوده اقدام به درمان کنید.

شما در حال دیدن پست الکتروتراپی چیست؟ هستید.

آیا روش درمانی اولترا سوند زیر مجموعه الکتروتراپی است؟

بله، در این روش نیز فرکانسهای الکتریکی از دستگاه اولترا سوند فرستاده میشوند که کاملا بدون احساس است.  از جمله موارد درمانی آن نیز کمک به بهبود بافتهای بدن، میباشد.

آیا روش درمانی اولترا سوند زیر مجموعه الکتروتراپی است؟
آیا روش درمانی اولترا سوند زیر مجموعه الکتروتراپی است؟

آیا روش الکترو تراپی بی خطر است؟

اگر بخواهیم موارد جزیی مانند حساسیتهای پوستی ناشی از چسبهای الکترودها و استفاده ی زیاد از این روش را فاکتور بگیرید، این روش درمانی مشکلی ایجاد نمیکند البته به شرطی که تمام دستور العمل ها جدی گرفته شود.

شما در حال خواندن مقاله الکتروتراپی چیست؟ هستید.

آیا با تحریک الکتریکی عضلات میتوان آنها را تقویت کرد؟

بله  اما نوع فیبرهایی که به وسیله ی جریان الکتریکی منقبض میشوند با نوعی که توسط ورزش ایجاد میگردد بسیار متفاوت است. نوع انقباض ورزشی قطعا با کیفیت تر، ماندگارتر و سالم تر است.

آیا الکترو تراپی دردناک است؟

شاید در ابتدا از اسم جریان برقی و یا حتی لرزشهایی که ایجاد میکند بهراسید، اما در واقع این روش دردناک نیست. ممکن است با مور مور یا سوزن زدن شروع شود اما عذاب آور نیست.

نتیجه گیری:

استفاده از الکتروتراپی با این که بدون تهاجم است، اما نیاز به بررسی پزشکی دارد، به عبارت دیگر بهتر است خود سرانه دست به این اقدام نزنید. کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی با پیشرفته ترین تجهیزات و حرفه ای ترین متخصصان این حوزه با افتخار در خدمت شماست. موفق باشید.

از اینکه تا انتهای پست الکتروتراپی چیست؟ با ما همراه بودید متشکریم و امیدواریم از خواندن پست الکتروتراپی چیست؟ بهره لازم را برده باشید.

در آخر توصیه میکنیم جهت تکمیل اطلاعات خودتان صفحه الکتروتراپی خار پاشنه را مطالعه کنید.

منبع:

d28284

با یک کلیک تماس بگیرید.