فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی موضوعی است که در این گفتار در مورد آن صحبت خواهیم کرد. لطفا تا انتهای مقاله فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی ما را همراهی نمایید.
برای مثال در انتهای این مقاله باید بتوانید متوجه شوید که هزینه هر جلسه فیزیوتراپی کمر چقدر است.
کلینیک فیزیوتراپی معینی در تلاش است با ارائه خدمات درمانی از جمله درمان ضایعات ارتوپدی ، نورولوژی ، روماتولوژی ، درمان آسیب های ورزشی ، سوزن درمانی و درمان های دستی و taping با بهترین متد های درمانی و تجهیزات پیشرفته نقش موثری در بهبود بیماران محترم داشته باشد.
فیزیوتراپی از انواع درمان هاست که بیشتر در شکستگی و آسیب های مفصلی مورد استفاده قرار می گیرد. در فیزیوتراپی، وضعیت بیمارانی که به هر دلیل دچار آسیب های حرکتی شده اند، بررسی و ارزیابی می شود و سپس با توجه به نوع و شدت مشکل، درمان مناسب انتخاب می شود.
در این مقاله به توضیح درمان های فیزیوتراپی و اختلالاتی که در این نوع درمان، به آن ها رسیدگی می شود می پردازیم. همچنین در مورد هزینه های فیزیوتراپی و نکاتی که در انتخاب بهترین مرکز فیزیوتراپی باید در نظر گرفته شوند نیز صحبت خواهیم کرد. اگر نیاز به درمان هایی در این حوزه دارید، با مقاله فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی همراه باشید.
آن چه در نوشتار فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی مورد ارزیابی قرار می گیرد:
فیزیوتراپی و توانبخشی چیست و جزو کدام دسته از درمان ها قرار می گیرد؟
فیزیوتراپ به چه کسی گفته می شود؟
مراجعه به فیزیوتراپ به چند شکل انجام می شود؟
فعالیت های فیزیوتراپی در چه حیطه هایی انجام شده و افراد به چه دلایلی به فیزیوتراپ مراجعه می کنند؟
کدام گروه از بیماران می توانند از درمان های فیزیوتراپی استفاده کنند؟
درمان های فیزیوتراپی چه مزایایی دارد؟
در درمان های فیزیوتراپی، اولین اقدام چیست؟
فیزیوتراپی برای بیماری های ارتوپدی به چه صورت انجام می شود؟
گرما و سرما در درمان های فیزیوتراپی چه اثری دارند؟
درمان های فیزیوتراپی چقدر زمان می برند؟
فیزیوتراپی در درمان سوختگی به چه نحوی به کار می رود؟
بیماری های مغز و اعصاب که توسط فیزیوتراپی قابل درمان می باشند، کدامند؟
آیا درمان های فیزیوتراپی عوارضی نیز دارند؟
هزینه فیزیوتراپی به چه صورت محاسبه می شود؟
فیزیوتراپی و توانبخشی چیست و جزو کدام دسته از درمان ها قرار می گیرد؟
هنگامی که در یکی از اعضای بدن درد یا آسیبی احساس شود، اولین اقدام مراجعه به پزشک است. پزشک بعد از بررسی وضعیت بیمار، نوع درمان را مشخص می کند.
برخی از مشکلات نیاز به عمل جراحی داشته و برخی دیگر با مصرف دارو قابل درمان می باشند، اما دسته ای از مشکلات نیز وجود دارند که برای تسکین آن ها دارو کافی نیست. این مشکلات و درمان آن ها در حوزه رشته فیزیوتراپی قرار می گیرد.
فیزیوتراپی و توانبخشی
قبل از پرداختن به موضوع فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی بایستی با فیزیوتراپی آشنا شویم. فیزیوتراپی یکی از شاخه های رشته پزشکی است که برخلاف روند رایج درمان پزشکی که دارو درمانی به شکل داروهای تزریقی یا خوراکی است، در آن از حرکات ورزشی و فعالیت هایی از این دست برای درمان بیماران استفاده می شود.
دانش فیزیوتراپی در دو حوزه درمان و توانبخشی کاربرد دارد. در حوزه درمان، این دانش به بیمارانی کمک می کند که در یکی از اندام های حرکتی خود دچار مشکل شده و با استفاده از تمرینات و روش های فیزیوتراپی می توانند عضو آسیب دیده را بهبود بخشند. اما در حوزه توانبخشی، فیزیوتراپی برای تمام افراد اعم از آسیب دیده یا سالم کاربرد دارد.
به عنوان مثال افراد مسن که با پا به سن گذاشتن دچار تحلیل عضلانی می شوند، با استفاده از تمرینات فیزیوتراپی می توانند قوای از دست رفته اندام ها را بازگردانده و از ناتوانی جلوگیری کنند.
تاریخچه فیزیوتراپی
تمرینات فیزیوتراپی نخستین بار حدود 500 سال قبل از میلاد، مورد استفاده قرار گرفتند. بقراط، پدر علم پزشکی، اولین فردی بود که با استفاده از ماساژ درمانی و فعالیت هایی از این دست، به بیمارانی که دچار ناتوانی حرکتی یا ناتوانی در استفاده از اندام هایی مانند دست ها شده بودند، کمک می کرد. درمان فیزیوتراپی در قرن هجدهم با اختراع نخستین دستگاه ها، دچار تحول عظیمی شد.
در ایران اما این دانش در سال های 1340-1345، تحت عنوان انجمن فیزیوتراپی ایران شروع به کار کرد. اولین مدرسه مرتبط با این حوزه درمانی در همان سال ها، در دانشگاه تهران برگزار شد و اولین مرکز رسمی فیزیوتراپی نیز در تهران، و به عنوان بخشی وابسته به بیمارستان فیروزگر راه اندازی شد.
فیزیوتراپی امروزه یکی از حوزه های مهم درمانی است که بیشتر افراد برای یک بار هم که شده از آن استفاده می کنند. شرط موفقیت در درمان های فیزیوتراپی، تکرار تمرینات و مراجعه به مرکزی مناسب است. از جمله مراکز خوب فیزیوتراپی می توان به کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی اشاره کرد.
فیزیوتراپ به چه کسی گفته می شود؟
هنگامی که صحبت از فیزیوتراپی و درمان های آن می شوند، بیشتر افراد، دستگاه هایی را تصور می کنند که درمان با استفاده از آن ها انجام می شود. اما عامل اصلی درمان های فیزیوتراپی و نتیجه گیری از این درمان ها، درمانگر فارغ التحصیل در این رشته است که در اصطلاح فیزیوتراپ گفته می شود.
پیشنهاد می کنیم از پست فیزیوتراپی با دفترچه بیمه دیدن کنید.
فیزیوتراپ کیست؟
فیزیوتراپ، یا فیزیوتراپیست شخصی است که با تحصیل در رشته فیزیوتراپی، علم استفاده از تمرینات ورزشی، تاثیر هر حرکت بر اندام های مختلف بدن را می آموزد.
فیزیوتراپیست با دانش هایی مانند آناتومی، فیزیولوژی و … آشنایی دارد و می تواند با استفاده از دانش خود به بیمارانی که دچار آسیب های حرکتی می شوند، کمک کند.
این آسیب ها ممکن است ناتوانی در استفاده از یک عضو مانند دست و پا بوده، یا مشکلاتی که در اثر قطع دست و پا برای فرد، در استفاده از دیگر اندام ها به وجود می آید که در هر دو صورت فیزیوتراپ با دانش خود به بهبود کیفیت زندگی فرد بعد از ابتلای به این مشکلات کمک می کند.
وظایف فیزیوتراپ
یک فیزیوتراپ وظایف مختلفی دارد. افراد بعد از تحصیل در رشته فیزیوتراپی در یکی از مقاطع کارشناسی، ارشد یا دکترا، می توانند به طور مستقل کلینیک مربوط به این درمان را افتتاح کرده یا در مراکز درمانی دیگر شروع به کار کنند. بسته به نوع مدرک و تبحر فرد در دانش فیزیوتراپی، نوع وظایف متفاوت خواهد بود.
به عنوان مثال فارغ التحصیلان مقاطع پایین تر معمولا موظفند که آموزش های اولیه به بیمار و همراهان او را انجام دهند و اجازه فعالیت مستقیم روی بیمار یا انتخاب حرکت درمانی را ندارند.
فیزیوتراپیست موظف است که با دانش خود به بیمار کمک کند که در صورت امکان در استفاده از اعضای بدن توانمند بوده و در صورتی که عضو از دست رفته باشد، فرد توانایی زندگی بدون آن عضو را داشته باشد.
برای استفاده از درمان های فیزیوتراپی، اولین اقدام، انتخاب مرکز فیزیوتراپی است. امروزه مراکز مختلفی در این حوزه مشغول به فعالیت می باشند که از بهترین آن ها می توان به مرکز درمانی دکتر معینی اشاره کرد.
مراجعه به فیزیوتراپ به چند شکل انجام می شود؟
برای تمام افراد پیش آمده که دچار دردهای شدید یا خفیف در یکی از اندام های بدن شده باشند،. انتخاب اول افراد برای تسکین و کاهش درد، مصرف داروهای مسکن است.
اما در مواردی مصرف مسکن ها بسنده نیست و کمکی به تسکین درد نمی کند. در این شرایط درمان باید به شکل جدی تر انجام شود و بهترین کار مراجعه به یک مرکز فیزیوتراپی است. در این بخش از مقاله فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی به انواع مراجعات به فیزیوتراپی خواهیم پرداخت.
مراجعه به صورت شخصی
برخی از افراد با احساس درد در اندام های حرکتی، مفاصل و یا با احساس ناتوانی در استفاده از دست و پا، به عنوان مثال بی حسی های مداوم به فیزیوتراپ مراجعه می کنند.
این مراجعه معمولا به طور شخصی انجام می شود و هدف از آن کاهش درد و مشکلات در ناحیه ای است که دچار درد و آسیب شده باشد.
برای مراجعه شخصی به فیزیوتراپ می توان به یکی از مراکز درمانی فیزیوتراپی خصوصی یا دولتی مراجعه کرد. این مراکز در تمام شهرها وجود دارند و به طور مستقل فعالیت کرده یا در بیمارستان ها به ویزیت و درمان بیماران می پردازند.
مراجعه بعد از تشخیص پزشک
دیگر حالت استفاده از درمان های فیزیوتراپی، مراجعه بعد از تشخیص و تجویز پزشک است. در این شرایط بیمارانی که دچار درد و مشکل می باشند، بعد از مراجعه به پزشک تحت معاینه قرار می گیرند. در صورتی که پزشک در معاینات خود استفاده از تمرینات ورزشی را مفیدتر از مصرف دارو بداند، بیمار را به فیزیوتراپ ارجاع می دهد.
در صورتی که درمان فیزیوتراپی نیاز به پیگیری توسط پزشک معالج نیز داشته باشد، بیمار باید به فیزیوتراپی معرفی شده توسط پزشک مراجعه کند. در غیر این صورت هر فیزیوتراپی که بیمه بیمار را تحت پوشش قرار داده یا درمان بیمار در حوزه فعالیت ها آن باشد، قابل انتخاب و مراجعه می باشد.
چه برای مراجعه شخصی و چه بعد از تشخیص پزشک، بهتر است تا بهترین مرکز فیزیوتراپی با توجه به معیارها انتخاب شود. از بهترین مراکز فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی که کیفیت خدمات آن نیز در بهترین سطح می باشد، می توان کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی را نام برد.
فعالیت های فیزیوتراپی در چه حیطه هایی انجام شده و افراد به چه دلایلی به فیزیوتراپ مراجعه می کنند؟
حرکات ورزشی، ماساژ و دستگاه های مختلف از جمله ابزارهایی هستند که برای درمان فیزیوتراپی مورد استفاده قرار می گیرند. انتخاب ابزار درمانی به نوع مشکل و بیماری بستگی دارد. در این بخش از مقاله فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی قصد داریم تا در مورد بیماری هایی که توسط فیزیوتراپ قابل درمان می باشند، صحبت کنیم.
انواع درمان های فیزیوتراپی
درمان های فیزیوتراپی در همه سنین قابل انجام است. برخی از حرکاتی که در فیزیوتراپی به بیماران آموزش داده شده و برای درمان آن ها مورد استفاده قرار می گیرند، حتی برای نوزادانی که با اختلالات حرکتی مادرزادی به دنیا می آیند نیز قابل انجام می باشند.
همان طور که در اولین بخش های مقاله فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی گفته شد، فیزیوتراپی به طور کلی در دو حوزه درمان و توانبخشی انجام می شود.
در حوزه درمان، فیزیوتراپی بعد از تصادفات رانندگی، حوادثی که موجب شکستگی دست، پا و … می شود، سوختگی و دیگر مشکلاتی از این دست استفاده می شود.
در حوزه توانبخشی اما این درمان ها زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که بیمار توانایی استفاده از یک اندام را به طور کامل از دست داده یا به دلیل بیماری های مختلف مانند ام اس، دچار تحلیل عضلانی می شود و پیش از وقوع تحلیل به شکل حاد نیاز به آمادگی های اولیه برای مقابله با این وضعیت دارد.
دلایل مراجعه به فیزیوتراپ
شایع ترین مشکلی که افراد به دلیل آن به فیزیوتراپی مراجعه می کنند، آسیب و صدمه بیماران در تصادفات رانندگی است. البته شکستگی به هر علتی در صورتی که در دست یا پا اتفاق افتاده باشد، ممکن است نیاز به فیزیوتراپ داشته باشد.
به خصوص زمانی که عضو آسیب دیده مدت طولانی در گچ و ساکن باشد که در این شرایط به منظور بازیابی توان در زمان استفاده، نیاز است که به فیزیوتراپ مراجعه کرد.
همچنین فیزیوتراپ به بیمارانی که در اثر حادثه یکی از دست ها یا پاهای خود را از دست داده باشند نیز کمک می کند که برای استفاده از عضو مصنوعی آماده شده یا توانایی استفاده از عصا، ویلچر، واکر و … به جای عضو از دست رفته را داشته باشند.
به عنوان یکی از مراکز خوب فیزیوتراپی که جزو مراکز فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی نیز می باشد، می توان مرکز درمانی دکتر معینی را معرفی کرد.
کدام گروه از بیماران می توانند از درمان های فیزیوتراپی استفاده کنند؟
در بخش قبل در مورد رایج ترین دلایل بیماران برای مراجعه به فیزیوتراپ صحبت شد. برخلاف تصور عموم که فیزیوتراپی تنها بعد از شکستگی دست و پا به کمک بیماران می آید، باید گفت که این طور نیست و بیماری ها و مشکلات مختلفی وجود دارند که درمان های فیزیوتراپی به تسکین آن ها کمک می کند. در ادامه به برخی از این موارد اشاره شده است.
بیماران با مشکلات مغز و اعصاب
بیمارانی که دچار مشکلات مغز و اعصاب هستند، یکی از گروه های نیازمند به راهنمایی های یک فیزیوتراپ می باشند. به عنوان مثال افرادی که به بیماری ام اس یا پارکنیسون مبتلا می باشند، به مرور زمان دچار ضعف عضلانی می شوند.
در بیماری ام اس، اعصاب فرد تحلیل رفته و ممکن است فرد توانایی راه رفتن را نیز از دست بدهد. در بیماری پارکینسون نیز عضلات به مرور سفت و غیر قابل استفاده می شوند.
در ابتدای ابتلا نیز بیمار با لرزش شدید دست و پا مواجه می شود که کنترل تمام این مشکلات و دیگر اختلالات عصبی با تمرین هایی که توسط فیزیوتراپ آموزش داده می شود، قابل انجام می باشد.
بیماران قلبی
قلب مهم ترین عضو بدن است. زندگی فرد به تپش قلب بستگی دارد و به محض توقف آن، فرد دیگر قادر به ادامه حیات نخواهد بود. در زمان ابتلا به بیماری های قلبی، نیاز است که به روش های مختلف به عملکر بهتر قلب کمک کرد.
یکی از این روش ها استفاده از فعالیت های ورزشی به منظور تنظیم تپش و ضربان قلب و خونرسانی بهتر به دیگر اندام هاست. تمرینات ورزشی فیزیوتراپی برای بیماران قلبی به توانمند کردن بیمار در استفاده از حداکثر ظرفیت شش ها کمک می کنند. همچنین این تمرینات در تنظیم گردش خون نیز نقش مهمی دارند.
بیماران دچار سوختگی
از دیگر گروه هایی که درمان های فیزیوتراپی در بهبودی سریع تر آن ها موثر است، می توان بیماران مبتلا به درجات مختلف سوختگی را نام برد. سوختگی به خصوص در درجات سه و چهار با مشکلات تنفسی به دلیل درگیری ریه ها ناشی از استشمام گازهای تنفسی همراه است.
در تمرینات فیزیوتراپی، تمریناتی برای افزایش ظرفیت ریه وجود دارد. همچنین در صورت آسیب به دست و پا به بیمار در بازتوانی استفاده از این اندام ها کمک می شود.
زنان باردار
زنان باردار دیگر گروهی هستند که برخی از فعالیت های فیزیوتراپی مختص آن ها می باشد. برای این گروه برخی حرکات وجود دارند که به زایمان راحت تر کمک می کنند. به عنوان مثال حرکاتی که در انقباض و انبساط بهتر ماهیچه های رحم تاثیر دارند.
بیماران دچار آسیب های ارتوپدی
آخرین گروهی که در این بخش به معرفی آن ها می پردازیم، پر تعدادترین گروه مراجعین به فیزیوتراپ ها می باشند. این گروه شامل افرادی هستند که به علت صدمات ناشی از تصادف، سقوط و … دچار شکستگی های مفصلی شده اند. در این شرایط استفاده از عضو آسیب دیده، با کمک فیزیوتراپ انجام می شود.
درمان های فیزیوتراپی چه مزایایی دارد؟
تنها مزیت درمان های فیزیوتراپی بهبودی بیماری نیست. این درمان ها کمک زیادی به سلامت عمومی بدن می کنند. اکثر افرادی که به هر علت از درمان های فیزیوتراپی استفاده می کنند، بعد از اتمام دوره درمان، بهبودی های زیادی در دیگر حوزه های سلامتی احساس می کنند. برخی از مهم ترین مزایای فیزیوتراپی در ادامه بیان شده است.
مدیریت درد
اولین مزیت فیزیوتراپی کمک به مدیریت درد است. در بسیاری از موارد، پزشکان به جای مصرف مسکن و داروهای آرامبخش، تمرینات و حرکات کششی را برای تسکین دردهای عضلانی توصیه می کنند.
مصرف مداوم دارو سبب مقاومت شده و بعد از مدتی اثری بر تسکین درد نخواهد داشت. در نتیجه پزشکان تلاش می کنند که تا حد امکان درمان های دیگر را جایگزین دارو درمانی کنند که روش های مختلف فیزیوتراپی یکی از آن هاست.
کاهش نیاز به جراحی
بسیاری از مواقع، جراحی راهکاری است که برای تسکین درد مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال در صورتی که فرد دچار دردهای شدید و مداوم در دست و پا شود، ممکن است پزشک به عنوان آخرین راه درمان از جراحی اعصاب استفاده کند. در این حالت با ضعیف کردن عصب دست و پا باعث کاهش حس درد می شوند.
اما این روش می تواند مشکلات مختلف دیگری نیز ایجاد کند. راه حل جایگزین جراحی در اکثر موارد فیزیوتراپی می باشد. فیزیوتراپی به تسکین درد کمک کرده و در صورت امکان به درمان کلی عامل درد نیز کمک می کند.
افزایش توانایی عضلات
تمرینات فیزیوتراپی بیشتر به صورت تمرینات ساده و کاربردی ورزشی می باشند. این تمرینات در صورت اجرای منظم و مداوم علاوه بر بهبودی مشکل، موجب افزایش توان عضلانی فرد نیز می شوند،
به طوری که بعد از مدتی توانایی کلی عضلات بالاتر رفته و فرد قدرت بدنی بیشتری پیدا می کند. این مسئله از آسیب های بعدی جلوگیری می کند و بدن را نسبت به صدمات ناشی از حوادث مقاوم تر می کند.
افزایش هماهنگی
عضلات قلب، دست و پا، ماهیچه های تنفسی، سیستم گوارش و … با استفاده از تمرینات فیزیوتراپی تقویت می شوند. این تقویت کمک می کند که عملکرد کلی بدن بهبود پیدا کرده و در نتیجه اندام ها نسبت به قبل هماهنگ تر شوند. این مسئله به خصوص در بیماران مبتلا به مشکلات مغز و اعصاب مانند ام اس و پارکینسون از اهمیت بیشتری برخوردار است.
بهبود کیفیت زندگی بیماران
در نهایت آخرین مزیت استفاده از تمرینات فیزیوتراپی و مراجعه به فیزیوتراپ، بهبود کیفیت زندگی در زمان ابتلا به بسیاری از بیماری هاست.
بیماری های قلبی، دیابت، مشکلات مفصلی و … با استفاده از فعالیت های انجام شده در جلسات فیزیوتراپی تا حد زیادی قابل کنترل می شوند، به خصوص در بیماری های قلبی که آرامش و بهبود گردش خون اصلی ترین حکم بهبودی را دارد. فیزیوتراپی کمک زیادی می کند تا فرد با کمترین تهدید و عارضه ای به زندگی خود ادامه دهد.
هزینه درمان از مهم ترین مسائلی است که افراد را در انتخاب مرکز فیزیوتراپی مردد می کند. در صورتی که فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی یا بیمه های مختلف باشد، بخش زیادی از هزینه ها توسط بیمه دریافت می شود. از مراکز خوب با این شرایط می توان به کلینیک فیزیوتراپی دکتر معینی اشاره کرد.
در درمان های فیزیوتراپی، اولین اقدام چیست؟
در مشکلات مرتبط با حوزه فیزیوتراپی، تشخیص پزشک و تجویز مراجعه به فیزیوتراپ تنها بخشی از درمان است. بخش مهم درمان زمانی آغاز می شود که بیمار به مرکز فیزیوتراپی مراجعه کرده و روش درمانی برای او انتخاب می شود.
تشخیص و ارزیابی اولیه
درمان های فیزیوتراپی انواع مختلفی دارند و در هر بیماری یا آسیبی، نوع خاصی از درمان مورد استفاده قرار می گیرد. انتخاب روش درمان نیازمند بررسی وضعیت بیمار و ارزیابی اولیه است.
در صورتی که بیمار پیش از این به پزشک مراجعه کرده باشد، یا به علت آسیب ناشی از تصادف و … و بعد از عمل جراحی به فیزیوتراپ مراجعه کرده باشد، تمام سوابق پزشکی مانند آزمایشات، تصاویر عکس برداری از عضو آسیب دیده و … توسط فیزیوتراپ بررسی شده تا با توجه به نوع و میزان آسیب، روش درمان را مشخص کند.
آغاز فرآیند درمان
بعد از تشخیص مشکل و ارزیابی شدت آن، با توجه به روش انتخاب شده، درمان بیمار آغاز می شود. در این مرحله یک برنامه درمانی به بیمار ارائه می شود که در آن مدت زمان تخمینی بهبود بیماری، طول هر جلسه و نوع فعالیت هایی که در هر جلسه انجام می شود، مشخص می گردد.
با استفاده از این برنامه بیمار می تواند پیش از مراجعه به فیزیوتراپ برای هر جلسه آمادگی کسب کند. مطابق با برنامه درمانی، ممکن است درمان در برخی جلسات تنها شامل حرکات ورزشی باشد یا از دستگاه های مختلف مانند لیزر یا دستگاه های تحریک الکتریکی نیز استفاده شود.
در پایان هر جلسه، میزان پیشرفت بیمار بررسی می شود و در صورت لزوم ممکن است تغییراتی در برنامه حاصل شود. در صورتی که حین درمان فیزیوتراپی، بیمار تحت نظر پزشکی دیگر برای دارو درمانی نیز باشد، گزارش روند درمان باید به پزشک نیز اطلاع داده شود.
فیزیوتراپی برای بیماری های ارتوپدی به چه صورت انجام می شود؟
بیماری های ارتوپدی جزو شایع ترین بیماری های نیازمند درمان های فیزیوتراپی می باشند. این بیماری ها که بیشتر استخوان و عضلات را درگیر می کنند، معمولا با دردهای شدید و غیر قابل تحمل همراه می شوند تا جایی که فرد توانایی انجام فعالیت های روزمره را نیز نخواهد داشت.
در فیزیوتراپی تلاش می شود که ابتدا درد در عضو آسیب دیده قابل تحمل شود و سپس با استفاده از روش های مختلف، آسیب و صدمات بهبود پیدا کرده و بیمار درمان شود.
انواع بیماری های ارتوپدی
بیماری های ارتوپدی، معمولا مفاصل، استخوان، عضلات، ماهیچه ها و … را درگیر می کنند و در تمامی بخش های بدن مانند دست، پا، زانو، کمر نیز ممکن است بروز کنند.
از رایج ترین انواع این بیماری ها می توان آرتروز را مثال زد که با دردهای شدید مفصلی و خشکی مفاصل و بافت ها بروز می کند. این بیماری اغلب در بزرگسالان رخ می دهد و یکی از عوارض آن کاهش غضروف در بدن است که باعث برخورد مستقیم استخوان ها حین حرکت و بروز دردهای شدید می شود.
از دیگر بیماری های رایج این حوزه، شکستگی را می توان مثال زد. شکستگی استخوان ها ممکن است شدید یا خفیف باشد. در هر حالت دردهای شدید عارضه شکستگی است. کمردرد، گوژپشتی، فیبرومیالژی، بورسیت، پوکی استخوان، بافت نرم، درد و آسیب به بخش های مختلف دست، پا، کتف و … از دیگر مشکلات ارتوپدی می باشند.
درمان های فیزیوتراپی برای مشکلات ارتوپدی
همان طور که گفته شد، اصلی ترین هدف در درمان های ارتوپدی کاهش درد تا حدی است که برای فرد قابل تحمل باشد. همچنین تمریناتی به بیمار داده می شود که در زمان بروز درد یا آسیب مجدد، آستانه تحمل خود را افزایش دهد.
کمک به حرکت مفاصل و استخوان ها بدون احساس درد از طریق افزایش قدرت عضلانی و انعطاف پذیری آن ها دیگر اقدامی است که در فیزیوتراپی برای مشکلات ارتوپدی انجام می شود.
در صورت لزوم ممکن است از دستگاه های حرارتی مانند دستگاه های تولید گرما برای خونرسانی بهتر یا روش های جانبی مانند آب درمانی نیز در جریان درمان کمک گرفته شود.
انتخاب بهترین مرکز درمانی اولین اقدام بعد از بروز مشکلات ارتوپدی در بدن است. از بهترین مراکز فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی می توان کلینیک دکتر معینی را نام برد.
گرما و سرما در درمان های فیزیوتراپی چه اثری دارند؟
گاهی اوقات ممکن است بیمار در حین انجام تمرینات فیزیوتراپی، به خصوص در جلسات اول درمان دچار مشکلاتی مانند درد مفصلی یا گرفتگی عضلات شود. در این شرایط ممکن است از دستگاه های مختلف برای تسکین درد فوری بیمار استفاده شود. یکی از دستگاه های کاربردی در این شرایط، دستگاه های تولید سرما و گرما می باشند.
ترموتراپی و اثر آن در فیزیوتراپی
ترموتراپی یکی از درمان های فیزیوتراپی است که بیشتر برای تسکین فوری درد مورد استفاده قرار می گیرد. در این حالت با گرم کردن یا سرما دادن به اندام آسیب دیده به کاهش درد کمک می شود تا بعد از آرامش نسبی بیمار، فیزیوتراپ ادامه درمان را از سر گیرد.
این شیوه درمانی به خصوص زمانی که بیمار دچار اسپاسم شده باشد، بسیار کار آمد است. سرما و گرما درمانی که در اصطلاح کلی به آن دما درمانی نیز گفته می شود، مزایای زیادی دارد.
در گرما درمانی، بسیاری از انقباضات موضعی برطرف می شوند. همچنین به افرادی که دچار غلظت خون می باشند، در بهبود گردش خون کمک می کند. گرفتگی های شکم و ماهیچه ناشی از تمرین یا صدمه با دما درمانی قابل کنترل است.
در سرما درمانی نیز دردهای عضلانی به دلیل حالت بی حسی بدن بعد از دریافت ناگهانی سرما تا حد زیادی کاهش پیدا می کنند. بیمارانی که در جلسات درمانی آن ها از سرما درمانی استفاده می شود، معمولا خواب راحت تری دارند. سرما استرس را کاهش داده و به ریکاوری سریع تر بدن بعد از تمرینات کمک می کند.
درمان های فیزیوتراپی چقدر زمان می برند؟
همان طور که در بخش های قبلی گفته شد، در اولین جلسه مراجعه به فیزیوتراپ یک برنامه درمانی به بیمار داده می شود که در آن نوع تمرینات و فعالیت هایی که برای بهبودی بیمار لازم است مشخص می شود.
از دیگر مسائلی که در این برنامه برای بیمار مشخص می شود، مدت زمان هر جلسه درمانی است. مشخص شدن مدت زمان هر جلسه و طول درمان کلی به بیمار برای برنامه ریزی بهتر به منظور مراجعه به فیزیوتراپی کمک می کند. طول درمان کلی با توجه به شدت بیماری مشخص می شود.
به عنوان مثال طول درمان در صدمات ارتوپدی بیشتر از مشکلاتی نظیر فیزیوتراپی برای استفاده از پروتز است. مدت زمان هر جلسه فیزیوتراپی نیز همانند طول درمان به نوع آسیب و درمان هایی که برای آن انتخاب می شود بستگی دارد.
به عنوان مثال در صورتی که درمان در یک جلسه به طور کامل به دستگاه نیاز داشته باشد، مدت زمان آن به مدت زمان کار دستگاه بستگی دارد یا در درمان های حرکتی، مدت زمان هر جلسه به نوع تمرین ها و آمادگی بدن برای انجام هر تمرین بستگی دارد. در صورتی که بیمار حین انجام تمرین دچار درد یا صدمه جدی شود، ممکن است درمان تا زمان بهبودی نسبی متوقف شود.
فیزیوتراپی در درمان سوختگی به چه نحوی به کار می رود؟
سوختگی از دیگر مشکلاتی است که فیزیوتراپی می تواند به بهبودی سریع تر آن کمک کند. به خصوص در سوختگی های درجه دو و بیشتر که اندام های داخلی مانند ریه و … نیز دچار آسیب می شوند، تمرینات فیزیوتراپی تاثیر زیادی در درمان بیماران دارند.
سوختگی و فیزیوتراپی به منظور درمان
بیمارانی که با عارضه سوختگی، به خصوص در درجات بالاتر به پزشک مراجعه می کنند، از همان جلسه اول به فیزیوتراپ ارجاع داده می شوند. به عبارت دیگر درمان های فیزیوتراپی بخشی از درمان اصلی بیمار است که همگام با تشخیص و درمان های پزشکی انجام می گیرد.
بعد از بررسی وضعیت داخلی بدن و درگیری اندام ها در سوختگی، فیزیوتراپ به بازیابی توان اندام هایی که دچار مشکل شده اند کمک می کند. همچنین در صورتی که بیمار در اثر سوختگی و تماس با گازهای سمی دچار مشکلات تنفسی شده باشد، با استفاده از تمرینات فیزیوتراپی به افزایش ظرفیت ریه و اندام های تنفسی کمک می شود.
به عنوان مثال در این شرایط فیزیوتراپ، تمریناتی را به بیمار برای استفاده از حداکثر ظرفیت ریه برای تنفس بهتر ارائه می کند یا در صورتی که دست، پا یا هر کدام از قسمت های بدن با آتل بسته شده باشد، نحوه استفاده درست از آتل و باز و بسته کردن آن در زمان تعویض پانسمان به بیمار آموزش داده می شود.
درمان های فیزیوتراپی به منظور بهبودی سریع تر عوارض سوختگی در بیشتر مراکز فیزیوتراپی انجام می شوند. کلینیک دکتر معینی، یکی از مراکز خوب فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی است که این ویژگی به تامین هزینه های درمان نیز کمک می کند.
بیماری های مغز و اعصاب که توسط فیزیوتراپی قابل درمان می باشند، کدامند؟
دیگر گروه بیماری هایی که با استفاده از تمرینات فیزیوتراپی می توان به درمان سریع تر آن ها کمک کرد، بیماری های مغز و اعصاب می باشند.
در این بیماری ها، آسیب اصلی به سیستم عصبی بدن وارد می شود و از شایع ترین عوارض آن می توان به ناتوانی در حرکت، بی حسی دست و پا، لرزش دست، ضعف ناگهانی و … اشاره کرد. برخی از بیماری های مهم عصبی که درمان و کنترل آن ها در فیزیوتراپی امکانپذیر است، به شرح زیر می باشند.
پارکینسون
یکی از بیماری های خطرناک مغز و اعصاب که باعث تحلیل شدید اندام های حرکتی می شود، بیماری پارکینسون است. این بیماری معمولا از 50 سالگی آغاز می شود اما ممکن است که علائم اولیه ابتلای آن در میانسالی بروز کنند.
شایع ترین علامت این بیماری لرزش دست و پا و سفت شدن ناگهانی ماهیچه هاست. در فیزیوتراپی برای درمان این بیماری به تعادل بدن و اعصاب به منظور کنترل عارضه های این بیماری کمک می کنند.
مننژیت
دیگر بیماری عصبی که فیزیوتراپی به تسکین آن کمک زیادی می کند، بیماری مننژیت است. در این بیماری نخاع دچار التهاب می شود و فرد به مرور دچار مشکلاتی مانند لرز ناگهانی، مشکلات تنفسی، سردرد و درد شدید در گردن و … می شود. بالا بردن آستانه تحمل درد به منظور مقابله با این مشکلات و کنترل سریع تر بدن در زمان ضعف و لرزش، از جمله راهکارهایی است که با تمرین های فیزیوتراپی به فرد آموزش داده می شود.
ام اس
دیگر بیماری عصبی که در صورت ابتلای به آن می توان از تمرینات فیزیوتراپی استفاده کرد، ام اس است. این بیماری در صورت عود و رسیدن به مراحل مزمن، فرد را دچار فلج می کند. سستی، ضعف ناگهانی، عدم تعادل دست و پا، صرع و … از دیگر عوارض بیماری ام اس می باشند.
برای این بیماری در فیزیوتراپی ابتدا از حرکات ورزشی استفاده می شود تا از کم تحرکی عضلات جلوگیری شود. فیزیوتراپی برای تاخیر بروز علائم شدید ام اس باید به محض تشخیص این بیماری آغاز شود. مداومت در تمرینات ارائه شده توسط فیزیوتراپ و انتخاب حرکات مناسب از جمله مسائلی است که به کنترل بیماری ام اس کمک می کند.
آیا درمان های فیزیوتراپی عوارضی نیز دارند؟
تا این بخش از مقاله فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی در مورد مزایای فیزیوتراپی صحبت شد. همچنین برخی از بیماری هایی که با استفاده از فیزیوتراپی می توان عوارض آن را کاهش داد نیز صحبت شد. حال ممکن است این سول ایجاد شود که آیا حرکات و روش هایی که در فیزیوتراپی استفاده می شوند، دارای عوارضی نیز می باشند یا نه.
در صورتی که فیزیوتراپی در مرکزی معتبر و توسط متخصص این رشته انجام شود، نه تنها عارضه ای نداشته، بلکه به سلامت عمومی بیمار نیز کمک می کند. شایع ترین عارضه فیزیوتراپی که معمولا نشانه درمان و اثر حرکات ورزشی و دستگاه هاست، درد و کوفتگی بدن بعد از انجام تمرینات است.
البته به منظور تحمل درد بعد از تمرینات، آموزش هایی توسط فیزیوتراپ به بیماران داده می شود. همچنین ممکن است به علت حساسیت های شدید پوستی، مشکلاتی مانند سوزش یا قرمزی پوست در اثر استفاده از دستگاه های ترموتراپی بروز کنند که درمان آن ها با استفاده از لوسیون و کرم های مخصوص امکانپذیر است.
با توجه به اهمیت کیفیت و سابقه مرکز انتخاب شده در کاهش عوارض پیش از شروع فیزیوتراپی، باید بهترین مرکز را انتخاب کرد. از بهترین مراکز در این زمینه که جزو مراکز فیزیوتراپی طرف قرارداد بانک ملی نیز می باشد، می توان به کلینیک دکتر معینی اشاره کرد.
هزینه فیزیوتراپی به چه صورت محاسبه می شود؟
یکی از دغدغه های مهم بیمارانی که نیاز به خدمات فیزیوتراپی برای درمان بیماری های خود دارند، هزینه این درمان هاست. هزینه درمان های فیزیوتراپی به عوامل مختلفی بستگی دارد. همچنین روش های مختلفی نیز برای کاهش هزینه ها وجود دارد که به برخی از آن ها در ادامه اشاره خواهد شد.
خصوصی یا دولتی بودن
یکی از عوامل تاثیرگذار در هزینه فیزیوتراپی، خصوصی یا دولتی بودن مرکز است. طبیعتا در مراکز خصوصی به علت نوع و کیفیت بالاتر خدمات به دلیل کمتر بودن تعداد مراجعین، هزینه دریافتی بیشتر از مراکز دولتی است.
بیمه های طرف قرارداد
بیمه های طرف قرارداد از دیگر عوامل موثر در هزینه فیزیوتراپی است. در صورتی که فیزیوتراپی، طرف قرارداد بیمه های بیشتری باشد، پرداخت هزینه نهایی درمان ساده تر خواهد بود.
نوع درمان
نوع درمان، محل آسیب دیده، میزان آسیب و دستگاه هایی که برای درمان بیمار مورد استفاده قرار می گیرند، از دیگر عوامل موثر در هزینه فیزیوتراپی است. در صورتی که فیزیوتراپی صرفا با حرکات ورزشی انجام شده، هزینه کمتر و در صورت استفاده از دستگاه ها، هزینه درمان بیشتر خواهد بود.
هزینه درمان، از مسائل مهم در انتخاب مرکز است. اما باز هم کیفیت کار و دستگاه ها از اولویت مهم انتخاب مرکز فیزیوتراپی است. از جمله مراکز خوب که خدمات آن از کیفیت خوبی برخوردار است، مرکز درمانی دکتر معینی است.
منبع: